Sofie Rozendaal

En ineens was het raak

Wanneer nemen singles de stap naar een vaste relatie? Sofie Rozendaal (33) was een serialdater. Maar tijdens de coronacrisis werd ze verliefd – en dat bleek wederzijds. Hoe is dat mogelijk, vraagt ze zich af, waarom juist nu?

‘Wat ben ik blij dat ik een nieuwe vriend heb en dat we sinds kort samenwonen”, verzucht mijn vriendin via de telefoon. Het is maart 2020, de lockdown is net afgekondigd. „Ik zou gek worden, de hele dag alleen”, voegt ze eraan toe. 

Die gevoelens deel ik gelukkig niet. Ik ben juist blij dat ik geen partner heb met wie ik onder één dak woon. Opgesloten worden in hetzelfde huis zonder uitwijkmogelijkheden: ik moet er niet aan denken. Dan liever alleen, overtuigd single als ik ben. 

Een maand later. Het fluitenkruid langs de smalle polderweg danst in de wind, als de branding van een frisgroene zee. Ik wandel, met stevige stappen leg ik lege kilometers af. Leeg, omdat ik nergens naartoe loop: ik ben aan het weglopen. Mijn huis was jarenlang een plek die voelde als een veilige haven, maar sinds de lockdown is het een verkapte gevangenis. 

Hoe lang was ik nu single? Ruim vier jaar. Blijkbaar was ik ongeschikt voor een vaste relatie, concludeerde ik toen mijn man mij na een jaar huwelijk verliet. Vandaar dat na de scheiding alles anders moest. Ik ging serialdaten, het nieuwe gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid maakte me gelukkig en sterk. Tientallen afspraakjes waren het, veelal zonder vervolg.

Lees hier verder

Ontwikkel en groei!

Ontdek samen met mij nieuwe inzichten die je leven verrijken en makkelijker maken. Volg mij op YouTube voor inspirerende video’s. Ik maak series over zelfontwikkeling, liefde, seksualiteit en uiteenlopende persoonlijke vraagstukken.